Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Vali Kemal Çeber ve Başkan Fatma Şahin’e Gaziantep'in Geleceği Adına Açık Mektup

Paylaş:
N

Gaziantep’in Yarım Kalan Rüyası ve Yeni Yapay Zekâ Fırsatı

Geçtiğimiz günlerde YÖK ve Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan yeni eğitim paketi, yükseköğretimde zihniyet değişiminin müjdesini verdi. Yapay zekâ, veri mühendisliği ve dijital teknolojilerin odağa alındığı bu paket, geleceğin üretim modellerini inşa etmeyi hedefliyor.

Bu açıklamayı dinlerken hafızam beni birkaç yıl öncesine, Gaziantep’in kıl payı kaçırdığı o büyük vizyona götürdü…

Hatırlarsınız; kentimizin basını, sanayicileri, odaları ve borsası yani "Gaziantep Ortak Aklı" tek bir hedef etrafında birleşmişti. Sanayimizin ihtiyaç duyduğu yeni nesil teknolojileri üretecek, makineleri yazılımlarla buluşturacak mühendisleri yetiştirmek için el konulan Zirve Üniversitesi kampüsünün "Gaziantep Bilişim ve Teknoloji Üniversitesi" olmasını talep etmiştik. Dönemin Valisi ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Başkanlığında Ankara yolları tutulmuş, gerçekleştirilen Ankara toplantısında dönemin YÖK Başkanı ile görüşülmüş ve Meclis aşamasına kadar gelinmişti. Dönemin milletvekillerinden yakın dostum Mehmet Erdoğan’dan aldığımız müjdeli telefonlarla coşmuş, bunu sayfalarımıza taşımıştık.

Ancak bir gece ansızın atılan bir adımla üniversitenin adı ve misyonu değişti. Gaziantep’in yüksek teknoloji üssü olma rüyası, ekran ışıklarının ve tabelaların gölgesinde kaldı.

Gelecek Gençlerimizde, Çözüm Sanayinin Kalbinde!

Bugün dönüp baktığımızda, o günkü talebimizin ne kadar zamansız ve ne denli haklı bir vizyon olduğu ortadadır. Dün kaçan tren için zaman kaybetmek yerine, bugünkü yeni yapay zekâ ve bilişim hamlesini meşale yapma zamanıdır.

Üstelik bugün Gaziantep OSB’de savunma sanayine yönelik kritik yatırımlar yükseliyor. İnsansız araçlardan yerli yazılımlara, otomasyondan savunma teknolojilerine kadar uzanan bu devasa yatırımlarda görev alacak olanlar bizim gençlerimizdir. Gençlerimizi yarının teknolojisine hazırlamak, kentimizin ve ülkemizin geleceğine yapacağımız en büyük yatırımdır.

Hazır Bir Kampüs Ekosistemi Zaten Var!

Üniversiteyi sıfırdan hayal etmeye bile gerek yok. Gaziantep OSB’nin kalbinde halihazırda güçlü bir eğitim altyapısı mevcut:

Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu uygulamalı eğitim birikimiyle,

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; altyapısıyla,

Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi alt yapısıyla...

Bu Vizyon Tarihe Geçer: Mülki İdare ve Sanayinin Mimarları Omuz Omuza Verirse...

Gaziantep, tarihi boyunca kendi göbeğini kendi kesen, sorunlarına "ortak akıl" ile çözüm üreten bir şehir oldu. Ancak kabul edelim ki; büyük vizyonlar, arkasında duracak cesur, vizyoner ve tuttuğunu koparan liderler ister.

Bugün Gaziantep’in önünde duran bu devasa "OSB Bilişim ve Teknoloji Üniversitesi" hamlesi, sıradan bir bürokratik imza meselesi değildir. Bu, Gaziantep’in önümüzdeki 50 yılını, savunma sanayiindeki yerini ve gençlerimizin kaderini belirleyecek bir devrimdir.

Ve bu devrimi zafere ulaştıracak muazzam bir "Dörtlü Liderlik" ve “Ortak Akıl” vizyonu önümüzde duruyor:

Mülki idarede ve yerel yönetimde; Gaziantep Valisi Kemal Çeber’in devlet adamı ciddiyeti, çözüm odaklı bürokratik gücü ile Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in her konuda ki vizyoner bakışıyla Ankara’daki lobisi ve projeci vizyonu...

İşin sanayi ve üretim mutfağında ise; Gaziantep OSB’nin dönüşümüne liderlik eden OSB Başkanı Cengiz Şimşek’in icracı, imkânları seferber eden kararlı tutumu ile sanayiyi teknolojiyle buluşturmayı misyon edinen Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi’nin vizyoner bakışı, GAİB Koordinatör Başkanı Mete Akcan ile GAİB Başkanları Celal Kadooğlu, Zeynal Abidin Kaplan, Murat Bakır, GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, GTB Başkanı Mehmet Akıncı ve Gaziantep Ortak Aklını oluşturan kentin üst aklı….

Bu dörtlü sacayağı yan yana gelerek ortak akıl da devreye girerse; aşılmayacak engel, ikna edilemeyecek YÖK kalmaz.

Gaziantep sanayisi ve gençliği hazır. OSB yönetimimiz, Sanayi Odamız, GAGEV, meslek odaları ve vakıflarımız taşın altına elini koymaya dünden razı.

Şimdi ihtiyaç duyulan tek şey, Sayın Valimizin, Sayın Başkanımızın, OSB ve Sanayi Odası Başkanlarımızın bu meşaleyi birlikte kaldırıp "Gaziantep’in hakkı olan bu üniversiteyi sanayinin kalbinde kuruyoruz" demesidir. Bu liderlerin imzası, sadece bir üniversite kazandırmayacak; adlarını Gaziantep’in sanayi, teknoloji ve eğitim tarihine altın harflerle yazdıracaktır.

Bayrak ellerindedir. Gaziantep halkı ve sanayicisi, bu tarihi hamleyi başlatacak ilk adımı bekliyor!

Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu makalaya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Marka Flower Çiçekçi
WhatsApp
İhbar Hattı