Dünya ekonomisi ve sanayisi kabuk değiştiriyor. Artık sadece üretmek yetmiyor; yeşil dönüşüme uyum sağlamak, çevreci teknolojileri benimsemek ve küresel rekabette "ben de varım" diyebilmek gerekiyor. İşte tam da bu kritik eşikte, Türkiye çok devasa bir organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor: COP31 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi.
Yaklaşık 200 ülkenin geleceğinin şekilleneceği bu devasa zirvenin mutfağı ve bölgesel hazırlıklarının ilk ve en güçlü durağının Gaziantep olması asla bir tesadüf değildir. GAİB Hizmet Binası Konferans Salonu’nda gerçekleşen "COP31 Türkiye Buluşmaları" toplantısındaydım. Ortamdaki heyecan, sanayi, akademi ve kamunun iş birliği vizyonu gerçekten gurur vericiydi.
Toplantıda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Burak Demiralp’in altını çizdiği "Yeşil dönüşüm sanayi açısından yeni pazarlara erişimin ve rekabet gücünü korumanın anahtarıdır" sözü, tam da Gaziantep’in dinamizmini özetliyor.
Gaziantep Ortak Aklı Tek Yürek: Dev Katılım
Salona baktığınızda Gaziantep’in o meşhur "Ortak Akıl" gücünün nasıl devasa bir sinerjiye dönüştüğünü iliklerinize kadar hissediyordunuz. Şehrin tüm idari, siyasi, akademik ve iktisadi aklı aynı salondaydı:

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, AK Parti İl Başkanı Fatih Muhaddis Fedaioğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, GAİB Koordinatör Başkanı Mete Akcan, GSO Başkanı Adnan Ünverdi, GTB Başkanı Mehmet Akıncı, GESOB Başkanı Ünal Akdoğan, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Mesut Doğan, GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, DEİK Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkanı Mahsum Altunkaya, oda ve borsa başkanları, sanayiciler ve akademisyenler tam kadro oradaydı.
Siyasetten sanayiye, esnaftan akademiye kadar uzanan bu tablo, Gaziantep’in yeşil dönüşümde ve küresel vizyonda tek vücut olduğunun en somut kanıtıdır.
Dev Senfoninin İki Orkestra Şefi: Vali Kemal Çeber ve Fatma Şahin
İşte bu devasa "Ortak Akıl" korosunun ve salondaki bu muazzam uyumun arkasında iki güçlü vizyon duruyor. Biri yerel kalkınmanın ve yeşil şehir vizyonunun mimarı, diğeri ise devlet aklını ve kurumlar arası eş güdümü en üst düzeyde sağlayan mülki irade... Vali Kemal Çeber ve Fatma Şahin; Gaziantep Ortak Aklı'nın adeta iki orkestra şefi gibi bu dev senfoniyi yönetiyor.
Toplantının en çarpıcı anı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in sunumuydu. Fatma Başkan, 2014 yılından bu yana ilke ilke, ilmek ilmek işlediği çevreci yatırımları ve yeşil kalkınma hamlelerini anlatırken bir kez daha gördük ki; Gaziantep bugün COP31’e hazırsa, bu 12 yıllık kararlı bir vizyonun eseridir. Aksatmadan sürdürülen yenilenebilir enerji projeleri ve yeşil sanayi altyapısı ile Fatma Şahin, Gaziantep’i bölgesel bir küresel marka haline getirmiştir.
Bu büyük hamlede devletimizin kararlılığını ve birleştirici gücünü hissettiren Gaziantep Valimiz Kemal Çeber ise salondaki tüm kurumları aynı hizada toplayan kilit isimdir. Sayın Valimizin "Önceden masanın köşesinde yer bulunca sevinen bir ülkeden, bugün dünya zirvelerini yöneten bir ülke konumuna geldik" vurgusu, Türkiye Yüzyılı vizyonunun yereldeki en güçlü özetidir. Vali Çeber’in kuşatıcı ve birleştirici liderliği, şehrin tüm enerjisini doğru hedefe yönlendirmektedir.
Sürdürülebilir Çevre ve Güçlü Gelecek Mesajı
Toplantıda konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül de bu çevrenin gelecek nesillere güçlü ve sağlıklı biçimde bırakılması gerekliliğine dikkat çekerken, Türkiye'nin yeni asrındaki huzur ve istikrar iklimine vurgu yaptı. Gül’ün, "Artık anneler ağlamayacak, silahlar olmayacak; çocuklarımız bilime, teknolojiye ve kitaba ulaşacak. Biz bir ve beraber oldukşa Türkiye bölgeye de dünyaya da barışın iklimini duyuracak" ifadeleri, yeşil dönüşümün toplumsal huzur iklimiyle nasıl bütünleştiğini gösteren önemli bir vizyon çizdi.
Gaziantep’te GAİB’in ev sahipliğinde, milletvekilleriyle, belediye başkanlarıyla, odalarıyla, rektörleriyle ve en önemlisi bu dev ortak aklı kusursuz bir uyumla yöneten orkestra şefleri Vali Kemal Çeber ve Fatma Şahin’in liderliğinde küresel geleceğe hazır. Yeşil dönüşüm trenini kaçıranların geride kalacağı bu yeni dünyada, Gaziantep yine ön vagondaki yerini perçinlemiştir.
