Karayolları Trafik Kanunu’na göre geçerlilik süresi bitmiş ehliyetle araç kullanan sürücüler, “ehliyetsiz” sayılacak ve 12 bin 978 TL’ye kadar para cezasıyla karşılaşacak. Sigorta poliçelerinde yer alan “geçerli sürücü belgesi zorunluluğu” maddesi nedeniyle hem kasko hem de trafik sigortası devre dışı kalacak.
Bu durumda kazaya karışan sürücü, araçtaki hasarı ve üçüncü kişilere verilen zararları tamamen kendi cebinden karşılamak zorunda kalacak.
Ehliyet yenileme işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri müdürlüklerinden randevuyla yapılırken, işlem için kimlik belgesi, biyometrik fotoğraf, sağlık raporu ve 15 TL harç ücreti yeterli oluyor.
Yetkililer, özellikle Gaziantep’te binlerce sürücünün mağduriyet yaşamaması için yenileme sürecini geciktirmemesi gerektiğini vurguluyor.